Opthimus

Opthimus 25 Años

  • Výrobce:Opthimus
  • Země původu:Dominikánská republika
Nejlepší rumy vybírané těmi nejlepšími rumovými mistry. Pak pětadvacet let zrání a nakonec rok v sudech po single malt whisky ve Skotsku. A výsledek? Rum Opthimus 25 Aňos, který je absolutní špičkou v rumovém světě.
Delší popisek:

Má tak trochu evropskou duši. Pětadvacetiletý prémiový rum Opthimus 25 Aňos sice zrál čtvrt století v Dominikánské republice, poslední rok ale strávil ve vesničce Tomatin na skotské vysočině. A obklopený lesy a loukami dozrával ve vůbec nejlepší rum, který má společnost Oliver&Oliver v nabídce…

Vůně má navrch a chuť je dokonalá

Říká se o něm, že je to smyslný rum – a k ochutnání svádí už jeho příjemně tmavohnědá barva, jež do okolí hází třešňové a rubínové odlesky. Vůně je silná, nos ji registruje okamžitě po otevření jednoduché, ale elegantní lahve. Cítit je ovoce v kombinaci s vanilkou, mandle a samozřejmě vůně starého dubového dřeva, jež je důkazem více než dvou dekád, jež tento rum strávil v pečlivě vybíraných sudech.

Chuť nemá takovou sílu jako vůně, ale jazyk rozpozná podobné látky jako předtím nos. Je sladká, hladká, obdivuhodně komplexní, vše do sebe krásně zapadá a závěrečný dřevitý akcent, který dává vzpomenout na Skotsko a na sudy po single malt whisky, ve kterých rum Opthimus 25 Aňos strávil poslední měsíce, už je jen pomyslnou třešinkou.

Podle receptury, která se ztratila… a zase našla

Opthimus 25 Aňos vzniká takzvaný solera systémem zrání pod hlavičkou společnosti Oliver&Oliver, jež má sídlo v Dominikánské republice, ale původ na Kubě. Odtud ale rodina v roce 1959 utekla. K výrobě rumů se potom potomci Juanilla Olivera, který rumovou společnost kdysi zakládal, vrátili až v 90. letech 20. století, kdy úplnou náhodou objevili dlouho ztracenou recepturu.

A rumovým znalcům nezbývá než říci: „Ještě štěstí, že tak!“ Jinak by totiž přišli o požitek z jednoho z nejlepších rumů, které jsou na trhu aktuálně k dostání. Kvalitě a exkluzivitě (společnost Oliver&Oliver totiž drtivou většinu svých rumů vyrábí jen ručně v menších limitovaných edicích) sice odpovídá i cena, která je lehce nadprůměrná, značka Opthimus je ale zárukou kvality a skvělého zážitku.

A důkazem toho je i nápis „Summa Cum Laude“, který je na lahvích tohoto rumu uvedený. V překladu totiž znamená „Ten, s nejvyšším oceněním“. Rumoví mistři tak jasně říkají, na jaký stupínek tento rum v rodině Opthimus staví.

Proč právě tento rum Protože ho sama společnost Oliver&Oliver označuje za nejlepší ve své nabídce. Opthimus 25 Aňos je její vlajkovou lodí. S trochou nadsázky se dá tvrdit, že ti nejlepší lidé vybírali z těch nejlepších rumů a výsledkem je právě Opthimus 25 Aňos.

Náš tip Až se vám lahev dostane do ruky, mrkněte na jednoduchý štítek, který ji zdobí a na podpis u kolonky Maestro Ronero. Měl tuto lahev v ruce sám Don Pedro Oliver, nynější hlavní Master Blender? Kolikátá lahev v pořadí je právě ta vaše? Na štítku, který je skutečně ručně vyplněný, najdete všechno.