O cukrové třtině
Cukrová třtina
Cukrová třtina (saccharum) je druh trávy a původně pochází z jihovýchodní Asie. Cukrové třtiny existuje asi 37 druhů a stonky této trávy dosahují až šesti metrů. Jelikož se dá nenáročně pěstovat ve většině tropických oblastech, je rozšířena prakticky po celém tropickém světě. V roce 1493 přivezl cukrovou třtinu do karibské oblasti Kryštof Kolumbus. Díky ideálním podmínkám pro pěstování a evropské poptávce po cukru se cukrová třtina velmi rychle rozšířila po celém Karibiku.
Cukrová třtina je vysazována pomocí výstřižků, které musejí obsahovat minimálně jeden pupen. Jednou zasazená cukrová třtina může být opakovaně sklizena, ale její cukrové výnosy jsou klesající. I když cukrová třtina může dosahovat výšky až šesti metrů je sklízena obvykle ve velikosti tří metrů. V karibské oblasti probíhá sklizeň cukrové třtiny dvakrát ročně. V dnešní době se sklizeň cukrové třtiny provádí za pomocí speciálních kombajnů, které dokážou sklidit až pět set kilo cukrové třtiny za hodinu. Pole cukrové třtiny se také vypalují. Tento postup se provádí jednak z důvodu odstranění suchých částí rostlin a také jako ochrana před jedovatými živočichy jakými mohou být hadi či pavouci. Jelikož rostlina obsahuje vysoké procento vody, oheň ji nepoškozuje. S klasickou ruční sklizní a nevypalováním třtinových polí jsem se setkal pouze v Kostarice, kde se cukrová třtina používá výhradně v oboru farmacie.