Jak pít rum?

Tak jako do sebe člověk narychlo „nenahází“ skvělý oběd v proslulé restauraci, neměl by do sebe „vyklopit“ sklenku prémiového rumu. Popíjení prémiového rumu by měl být svátkem, chvílí, kterou si opravdu užijete – a to všemi smysly!

Kolik milovníků rumu, tolik způsobů jak rum pít. Pití rumu nemá přesný návod – a ani ho mít nemůže. Vždyť každý rum potřebuje to „svoje“, aby maximálně vynikla jeho chuť, vůně, ale i barva. Pro pití rumu existuje jediné pravidlo – nespěchejte a vychutnávejte – zrakem, čichem i chutí!

Jak pít rum? S ledem, s vodou, nebo bez?

Naředit rum trochou ledu, nebo vody? Právě tady probíhají v rumové komunitě ty největší boje. Rozhodně platí, že příliš zchlazený rum otupí vaše chuťové buňky. U špatného rumu tak své smysly otupíte a pití bude snesitelnější, u vynikajícího nápoje se ale připravíte o zážitek.

  • rum s ledem – kostka ledu rum ochladí, zároveň zředí a hlavně – potlačí všechny sladké a citrusové tóny, které se v chuti rumů objevují. Naopak zdůrazní tóny kořeněné a dřevité, které jsou obecně zajímavější než tóny sladké.
  • rum s vodou – pár kapek vody vyhladí texturu rumu, a dělá ho tak jemnější. Voda v nápoji potlačí štiplavou chuť alkoholu a naopak dá vyniknout ostatním složkám chuti – dokáže tak chuť rumu „otevřít“.

 

Přidávat samozřejmě ale nemusíte ani jedno. Jsou totiž i tací, kteří tvrdí, že k prémiovému rumu by se člověk měl chovat stejně jako k luxusnímu francouzskému koňaku – tedy nepřidávat nic a sklenku před konzumací zahřát v dlaních.

To nejlepší, co vám můžeme nabídnout!

Diplomático Ambassador – zlato nejen v lahvi, ale i na luxusním uzávěru tohoto rumu
Zacapa XO – ochutnejte jeden z nejjemnějších rumů planety
Quorhum 30 Aniversario – dřevitost a sladkost, v malé edici a dokonalé rovnováze

Jak rum vnímat čichem a zrakem?

Věděli jste, že lidský čich dokáže zachytit a od sebe rozeznat asi 10000 vůní a pachů? Tím větší je škoda, když rum před jeho konzumací neočicháte! Obecně se doporučuje zlehka nasát rumové aroma asi tři až čtyři centimetry od okraje sklenky – tak si vůni rumu užijete nejlépe.

A prozkoumejte i barvu nápoje! Rumy totiž nejsou jen bílé, zlaté a hnědé, ale mají stovky a stovky barevných nuancí. Barvu zralých obilných lánů, barvu kaštanů, barvu medu, barvu jantaru…

Jak si vychutnat chuť rumu?

Slanost, sladkost, hořkost a kyselost – to jsou čtyři základní elementy chuti, které člověk může v rumu vnímat. K nim se pak ještě přidává vnímání „struktury“ rumu, tedy toho, zda je rum v chuti drsný nebo hebký. A platí, že čím drsnější destilát je, tím více vás bude na jazyku hřát, až pálit.

Rum byste do sebe rozhodně neměli kopnout takzvaně na ex, naopak – upijte malý doušek, poválejte ho po patře, dejte mu čas, aby se v ústech mohl naplno rozvinout, a až poté polkněte.

S čím pít rum?

Při popíjení prémiového rumu se nutně nemusíte omezovat jen na pár kostek ledu, případně pár kapek vody. Výrobci některých značek doporučují doplnit jejich rumy třeba plátkem pomeranče nebo několika snítky máty. K jiným rumům pak pro změnu výborně pasují luxusní doutníky, případně opravdu kvalitní čokoláda.

Rumy, kterým sluší „doplněk“

Cubaney Tesoro 25 Años Solera – dominikánský rum, do kterého patří snítky máty
Cubaney Solera Reserva 8 Años Solera – vychutnejte si ho s kousky kvalitní čokolády
El Dorado 21 YO – rum z Guyany je výborný s jemným doutníkem
Diplomático Reserva Exclusiva – rum, který je nejlepší s plátkem pomeranče

Z čeho pít rum?

Při výběru správného skla, ze kterého si budete rum vychutnávat, neplatí žádné dogma – neexistuje jeden druh speciálních sklenek, které je bezpodmínečně nutné pořídit.

Sklo by mělo svým tvarem zachytit chuť a vůni ve správné rovnováze. Sklenka by proto měla být kónická – její tvar by se měl zužovat směrem vzhůru. Právě v takové sklence pak naplno vyniknou chuť, barva i vůně. A na tom, zda zvolíte sklenky na stopce, nebo sklenky s těžkou základnou, už pak nezáleží.