Podle země původu

Podle země původu

Rumové země

Na původu rumu záleží – rozhodně ale neplatí přímá úměra mezi vyspělostí země a kvalitou rumu, který se v ní vyrábí...ale starostlivost, s jakou místní opečovávají políčka s cukrovou třtinou a následně i sudy s rumem.

Ve které zemi vznikl první rum?

Možná vás to překvapí, ale první rumy podle historiků vyráběli lidé v Číně a v Indii. Podle historických záznamů dokonce už Marco Polo ve 14. století psal ve svých spisech o „silném víně z cukru“. Následovala Brazílie a pak už první rum z cukrové třtiny a dnešního typu – který prý vznikl na ostrově Barbados.

Která země prodá nejvíce rumu?

Dnes jsou na špičce žebříčku zemí, které produkují a následně prodávají nejvíce rumu z cukrové třtiny karibské země a Latinská Amerika. Díky celosvětově známým značkám Bacardi nebo Captain Morgan patří mezi nejzastoupenější rumy z Portorika, kde kromě masových produkcí najdete i menší a velmi kvalitní značky. A pozor – masově se rum vyrábí i na Filipínách.

Rumy, ze které země jsou ve světě nejpopulárnější?

Odhadnout, ze které země jsou nejpopulárnější rumy, asi není příliš těžké. Celosvětovou jedničkou je i v tomto případě Portoriko, následované Barbadosem (na obou ostrovech vzniká značka Bacardi), velmi populární jsou ale i rumy z Guatemaly a v posledních letech získávají na celosvětové oblibě rumy z Dominikánské republiky.

Které „rumové“ země jsou populární v Česku?

A co Češi? Češi jsou podle master blendera značky Diplomático pana Tita Cordera gurmáni, kteří už se nenechají tak snadno opít rohlíkem, rozuměj, nekvalitním rumem, a stále častěji sázejí na kvalitu, nikoli na kvantitu. Popularitě se mezi Čechy v posledních letech těší velmi kvalitní rumy z Venezuely, agricole rumy z Martiniku, ale i menší privátní značky rumů z Dominikánské republiky. Jejich produkce je omezená, cena vyšší, ale kvalita vysoce nadprůměrná.

Která země produkuje nejkvalitnější rumy?

Říci, která země vyrábí ty vůbec nejkvalitnější rumy, je stejně těžké jako určit zemi, kde mají nejkrásnější ženy. Nicméně platí, že kvalita rumu jde ruku v ruce s kvalitou cukrové třtiny. Z nekvalitní třtiny skvělý rum nevykouzlíte, kvalitní třtina ale ještě sama o sobě není zárukou skvělého rumu. Za tím se totiž skrývá pečlivá práce a moře času. Nicméně rumy, které se v posledních letech umisťují na vrcholcích žebříčků, pocházejí z Dominikánské republiky, Venezuely, Trinidadu nebo třeba Guatemaly.

Jak probíhá výroba rumů v jednotlivých zemích?

Spousta zemí má i svá specifika, co se týká samotné výroby rumu:

  • Vyberete-li si rum z oblasti Francouzských Antil, dost možná to bude takzvaný agricole rum. A vůbec nejslavnější a nejlepší agricole rumy jsou z Martiniku.
  • Značky rumů z Peru, Venezuely nebo Dominikánské republiky velmi často vznikají takzvanou solera metodou.
  • Na Jamajce se pro změnu k destilaci místních rumů používá specifický typ kvasinek.
  • A nejslavnější rumy z Guatemaly? Velmi často zrají ve vysokých nadmořských výškách.

Prostě co země, to specifikum. Ale právě to je na rumech krásné.